2019. március 25.
hétfő
Gábor, Karina névnap

Szauna

A szaunázás több ezer éves múltra tekint vissza, főleg az északi népeknél.

Eredetileg mosakodásra, tisztálkodásra használatos helyiség volt, de mivel tisztaság volt benne, szülésekhez is használták, illetve betegek gyógyításához. Idősebb finn emberek még ma is elmondhatják magukról, hogy szaunában születtek. Emellett húst szárítottak benne és mezőgazdasági tevékenységet folytattak. 
 A szauna elsősorban télen kellemes, de a finnek nyáron is rendszeresen használják. A szauna náluk szent hely, ahol kikapcsolódnak, beszélgetnek, relaxálnak. Illetlenség ruhát hordani...így a fürdőkben a fürdőruhát le kell venni.
A jobb szaunákban több szinten padok vannak, ahol a hőmérséklet különböző, így aki annyira nem bírja a meleget az alsóbb szinteken foglal helyet.

Az egészségre gyakorolt hatásai:
- Edzi a szívet, javítja a vérkeringést. Akinek szív problémái vannak vigyázzon, mert a terhelés túl nagy lehet!
- Amikor izzadunk, méreganyagok távoznak szervezetünkből. Ezt a szauna fokozza.
- Segít a stressz oldásban.
- Jó hatással van bőrünkre és az álmatlanságra.
- Enyhíti az izomlázat, de a sportolók bemelegítéshez is gyakran használják. 

Ha már nem bírjuk a meleget érdemes lehűteni magunkat, de nem hirtelen! Ezt végezzük szabad levegőn sétával, fekvéssel, majd egy hideg zuhannyal. Extrém esetben északon jégkútba merülnek, vagy lékben fürdenek. Téves a feltételezés, hogy a forró szauna után azonnal jéghideg fürdőt kell venni. A hirtelen összehúzódó erek ugyanis erősen megterhelik a szervezetet még a legedzettebbeknek is és infarktust okozhat. wikipedia.org