2018. december 9.

Natália névnap

Az ország öt pontján szerveznek véradó napokat szombaton

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt május 31-én véradó napot szervez Budapesten, Debrecenben...
 
 
..., Győrben, Pécsen és Szegeden. A programokra 1200 fő véradót várnak.
A helyszíneken vért adókat "egészséges menüvel" vendégelik meg, valamint egy ajándékcsomagot is kapnak. A véradás mellett ingyenes szűrővizsgálatokon és egészségtudatos életmóddal kapcsolatos programokon is részt vehetnek a jelentkezők - közölte az Országos Vérellátó Szolgálat az MTI-vel.
    A szombati véradás fontos üzenete, hogy "aki véradó, biztos, hogy egészséges, és aki egészséges, az pedig lehetőség szerint legyen véradó". Ezt azért tartja fontosnak a szervezet, mert az ország egészségi állapota jelentősen befolyásolja a véradók számának alakulását is, hiszen az egészségtelen életmód, például a túlsúly, a magas vérnyomás és a vitaminhiány következtében csökken a véradásra alkalmas 18-65 év közöttiek száma. 
    A kommüniké kiemeli, hogy a szabadságolások, az iskolai szünet megkezdése előtt azért fontos az ország vérkészletének feltöltése, mert a nyári hónapokban is naponta 1500-1700 véradásra van szükség az ország biztonságos vérellátásához.
    A program helyszínei Budapesten a Semmelweis Egyetem Nagyvárad téri Elméleti Tömbje, Debrecenben és Szegeden a helyi Regionális Vérellátó Központok, Győrben az Árkád Győr, Pécsen pedig a Balokány-liget Pepita Kultúrtér.
 
MTI