2019. április 20.
szombat
Tivadar névnap

Kínában lesz a világ legmagasabb épülete

A kínaiak nem tétlenkednek és nem engedik a világnak, hogy ne ők vigyék el a leg-leg státuszt épület magasságban is.
 
 
 
Gyakorlatilag még csak terv, de egy brit építészstúdió - a Chetwoods -,  a világ legmagasabb tornyát építené meg a kínai megrendelőinek Vuhanban (a megbízó a kínai Hua Yan csoport). A legcsodálatosabb vagy a tornyok tervezett egyediségét az adná, hogy olyan funkciókkal lennének egybekötve, amik segítenének megtisztítani a város és környéke szennyezett levegőjét és tavait (a "hogyant?" még nem vázolták!).
 
Ahogyan a világon itt is kezdetlegesen Phoenix-tornyoknak hívnák az épületeket, amik kb. egy kilométer magasak lennének. A tervek szerint az épületek 47 hektáron terülnének el, Vuhan egyik szigetét teljesen elfoglalva. Az építmény szuperacélból és vasbetonból épülne, a  tornyok hét hektárt foglalnak el. Elvileg és gyakorlatilag is, ha elkészül, akkor ez lesz a világ legmagasabb építménye.  "Szegény" Dubai-iak vághatnak megint bele egy még magasabb épület projektbe, hisz, ha elkészülnek a kínaiak, akkor 150 méterrel előzik a Burdzs Kalifát.
 
A tervezők, a két toronyba több szűrőberendezést szeretnének szerelnek majd víz- és levegőtíztításra. Az egész épületet szinte napelemek fogják takarni. A két torony homlokzata zsalus vagy redőnyös lesz, ezzel szabályozható a beengedett fény és a szellőztetés az egész épületbe. A tervben rengeteg szórakoztató és egyéb szabadidős funkciókat is terveznek természetesen: függőkerteket, éttermeket, rengeteg bevásárló központot, bárokat is.
 
Az előre megtervezettek szerint az építkezés elvileg jövőre indulna és három éven belül kész kellene lennie az építőnek. A nagyobb "falat", viszonyt olyat készíteni, ami még nincs és ez az lenne,mivel a két toronyból csak az egyik lenne lakható. A a másikban nagyobb részt mechanikai szerkezetek foglalnák el. Azt tervezik, hogy termikus kéményként funkcionáljon az egyik torony, amelyet felmelegít a nap, hűvös levegőt a szellőzőrendszereken visznek fel. A vízrendszerrel is, ugyanezt tervezik, csak itt a tornyon keresztül viszik fel, majd megtisztítva visszaeresztik a tóba. A burkolatba is épül napelem, hogy minél több energiát tudhasson felhasználni természetesen az épület , telepítenek szélturbinákat (robotokat), hidrogénüzemanyag-cellákat és biomassza kazánokat is.
 
Várjuk türelmetlenül!