2019. november 21.
csütörtök
Olivér névnap

Obama a gyerekbevándorló-válság megoldásáról tárgyalt közép-amerikai elnökökkel

Az Egyesült Államokat elért közép-amerikai gyerekbevándorló-válság rendezésének lehetőségeiről tárgyalt pénteken a...
 
 
 
... Fehér Házban Barack Obama amerikai elnök Honduras, Salvador és Guatemala államfőjével.
Az Egyesült Államokban komoly politikai és anyagi vonatkozású kérdéseket vet fel az, hogy az ország déli határát tavaly októbertől - az amerikai pénzügyi év kezdete óta - 57 ezer, felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorú illegális bevándorló lépte át. Ez mintegy duplája a tavalyi adatnak. A drogbandák garázdálkodása miatt számos területen élhetetlenné vált közép-amerikai országokból kiindult gyerekáradaton felül további 55 ezren családostól érkeztek az Egyesült Államokba a térségből.
    Obama az Juan Orlando Hernández hondurasi, Otto Pérez Molina guatemalai és Salvador Sánchez Cerén salvadori elnökkel folytatott tárgyalásokat követően újságíróknak elmondta: Washington fontolóra vette egy olyan program kidolgozását, amely lehetővé tenné a menedékkérők számára, hogy a gyakran életveszélyes vándorlás mellőzésével is kérhessenek belépési engedélyt az Egyesült Államokba. Ez a jogosulatlan személyek kirostálása révén egyúttal megkönnyítené a menekülthullám megfékezését.
    Az amerikai elnök ugyanakkor rámutatott, hogy a menekültstátus megszerzéséhez nem elegendő az, hogy valaki szegénységben vagy rossz környezetben él. Obama szerint a program nem jár majd szükségszerűen kiskorúak nagy tömegének befogadásával.
    Amerikai kormányzati források szerint a menekültprogramot, amelynek mérlegelése Hondurasszal kapcsolatban már megkezdődött, a későbbiekben kiterjeszthetik Salvadorra és Guatemalára is.(Hondurasban egyébként a világon a legmagasabb az egy főre eső gyilkosságok száma.)
    A négy elnök a Fehér Házban megvitatta, hogy miként lehetne felgyorsítani a gyerekek menekültstátusának elbírálását, ami a jelenlegi szabályozás szerint akár évekig is elhúzódhat. Obama elmondta, hogy a menekültáradat megfékezését célzó regionális erőfeszítéseknek köszönhetően a mexikói határon az elmúlt hetekben a korábbiaknál sokkal kisebb számban tartóztattak fel felnőtt kísérő nélkül érkezett kiskorúakat.
    "Mindnyájan elismerjük, hogy közös a felelősségünk ennek a problémának a megoldásában" - mondta Barack Obama, aki a pénteki tanácskozást megelőzően telefonon konzultált a problémakörben ugyancsak érintett Mexikó elnökével, Enrique Pena Nietóval.
    Az Egyesült Államok léptetett már életbe menekültprogramokat Haiti, Vietnam és a volt Szovjetunió esetében, de a közép-amerikai program lesz az első, amelyet olyan országokra vonatkozóan fognak kidolgozni, amelyek területéről az Egyesült Államok szárazföldi úton is megközelíthető. A hazájukban amerikai menekültstátusért folyamodóknak bizonyítaniuk kell, hogy megalapozottan félnek az üldöztetéstől a faji, vallási, nemzeti vagy egy társadalmi csoporthoz való hovatartozásuk, vagy a politikai meggyőződésük miatt.
    Az Egyesült Államokban a menekültügy és a határőrizet reformjáról kiélezett vita folyik a kormánypárt és az ellenzék között. A két probléma várhatóan nagy hangsúlyt kap majd a novemberi "félidős" kongresszusi választásokat megelőző kampányban.
 
MTI - Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti