2017. szeptember 21.
csütörtök
Máté, Mirella névnap

Tudjunk meg többet; a rukkoláról és kajákat ajánlunk!

A rukkola más néven borsmenta a mediterrán térségben már a római kortól ismert.
 
 
Latin neve Eruca sativa. Magyar földön helyesen sehogy sem, de annál többen írjuk helytelenül: rukkolának, rukolának, ruccolának, rucolának is. 
 
Rukkola, mint zöldség vagy afrodiziákum?!
 
Mint általában a fűszernövényeket a régi rómaiak, a rukkolát is afrodiziákumként tartották számon. Ezért volt tilos a termesztése a régi kolostorokban, nehogy a papok huncutkodjanak. A kerti növény A, C, K vitaminokat is tartalmaz, továbbá vasat és kalciumot is. Az íze egyszerűen fantasztikus, mint, ha szárított mustárt enne az ember, nagyon finom. Egy kicsit borsos, egy kicsit vajas, petrezsejmes, egy kicsit paprika szár íze van.
 
Termesztése otthon
 
A rukkolának rengeteg fény kell, így kis hazánkban Szegeden és környékén érdemes termeszteni, ha egyáltalán ott is sikeres lesz. Gyorsan nő, a magok elvetése után 3 héttel már tehetjük is a rukkolát a kedvenc pizzánkra. Vigyázzunk, a rukkola olyan, mint a menta, pillanatok alatt azt vehetjük észre, hogy a kertünk helyén rukkolamező lett. Szárazságkedvelő növény, érdemes otthoni termesztésével próbálkozni. Frissen a legfinomabb, a  hűtőben csak néhány napot bír ki, csavarjuk nedves konyharuhába, hogy minél tovább friss maradhasson. 
 

AJÁNLOTT felhasználásra:
- MINDEN esetben pizzára, nagyon-nagyon finom, nyersen - kényeseknek megmosva!

- Rukkola pesto (Hozzávalók:  250g rukkola, 1 gerezd fokhagyma, 2 evőkanál olívaolaj, só, frissen őrölt bors) Elkészítés: A rukkolát összeturmixoljuk az olívaolajjal, fokhagymával, sóval és borssal. Pirítósra kenve nagyon finom, de sültekhez is jól passzol.

- Rukkola krémleves, az egyik legfinomabb rukkolás "cumó"

- Salátákra minden esetben tegyetek rukkolát, de a legjobb: a kecskesajtos, paradicsomos, olivaolajas, rukkolás saláta magában vagy grill húsok mellé

- Bármilyen szendvicsre vagy éppen hamburgerbe is tegyünk rukkolát, megéri, nagyon finom.