2019. április 20.
szombat
Tivadar névnap

Közösséggel az álmodért

Régóta létező, Magyarországról nem minden esetben elérhető dologról szólok most első, beköszönő írásomban. Tisztelettel köszöntőm az olvasót, Kovasi Sándor vagyok, és igyekszem megmutatni mi is az a közösségi finanszírozás.
Van egy jó ötleted, vagy esetleg tanulmányokra gyűjtenél, ahogy ez a honfitársunk (http://www.gofundme.com/mn0vek)  ? A következő kérdés, hogy hogyan szerezz  pénzt? A mai őrült világban a bankhoz fordulni maga az öngyilkosság, nálad nagyobb kopasz urakhoz pedig szintén. Ilyenkor jön az egyszerűbb megoldás: hagyjuk az egészet és irány vissza az ágy, mondjuk le álmainkról. Ezen hivatott változtatni, egy nem éppen újkelető megoldás, a közösségi finanszírozás. Amerikában és Európa országaiban jobban elterjedtek és ismertek, mint kis hazánkban.

Az egészhez nem kell más, mint egy jól megfogalmazott, érzelmeket megmozgató történet és egy összeghatár amit szeretnél elérni. A célunktől függően kell oldalt választni, így nézzük is át, hogy melyik mit tud:

Kickstarter(https://www.kickstarter.com/)
Jellemzően csak project-re lehet pénzt kérni, bár itt a skála nagyon széles. Lehet kérni új termék létrehozására, vagy akár saját zenei album anyagi fedezetére. Ez az egyik legrégebbi oldal, és párszor igen nagy összeget is össze lehetett hozni, mint például Pretend We're Dead amely jelenleg 90.000 dollárnál tart (24 millió forint). Az oldal hátránya, hogy az összeget csak akkor kapjuk meg, ha a megadott határidőn belül össze is szedjük a pénzt, amennyiben ez nem sikerül, akkor a pénz visszaszáll az eredeti tulajdonosokra. 

Crowdfunder (www.crowdfunder.com)
Ez kifejezetetten a vállalkozó szellemű start-up-eknek szól, jelenleg a legnagyobb platofrom arra, hogy befektetőek találj a saját cégedbe. A főoldalon félmillió dollárnál kisebb project-eket jelenleg nem is találni. 88.388 befektető verseng 21.156 cégért , azért az nem rossz arány. 

GoFundMe (http://www.gofundme.com/)
Ezen az oldalon minden megtalálható,a ami a project-ek fajtáját illeti. Van itt olyan aki tanulmányokra gyűjt, van aki műtétre, van aki házra, de találkoztam olyannal is aki repülőjegyre szeretett volna pénzt összeszedni, hogy kijusson Kínába, mert éppen ahhoz volt kedve. Ismerősöm - aki az oldalt a figyelmembe ajánlotta - kifejezetetten dicsérte az itt megtalálható ügyfélszolgálatot és azok gyors, segítőkész munkatársait. Az oldal hátránya, hogy Magyarországi bankszámlát nem lehet megadni, de más Európai országét igen. Ez nem lehet olyan nagy baj, mert lefogadom, hogy mindenkinek van kint ismerőse Londonban, vagy Németországban. 


A cikkben a teljesség igénye nélkül dolgoztam fel az oldalakat, számos ilyen oldal megtalálható, igyekeztem úgy kiválogatni őket, hogy vállakozásra és egyéni fejlesztére, gyűjtésre is alkalmasaként szerepeljenek a cikkben.  

Támogatnál valakit, aki tanulásra gyűjt ?