2019. augusztus 26.
hétfő
Izsó névnap

Rövidített eljárást kért Tóásó Előd és két társa a bolíviai perben.

Bolíviai sajtóértesülések szerint rövidített eljárást kért a latin-amerikai országban zajló, úgynevezett terroristaper magyar állampolgársággal is rendelkező vádlottja, Tóásó Előd.
Az úgynevezett terroristaügy - amelynek kezelését nemzetközi bírálatok sora érte - 2009 áprilisában pattant ki Bolíviában, miután kommandósok a Santa Cruz-i Las Américas szállodában rajtaütöttek egy feltételezett terroristasejten, amely állítólag Evo Morales elnök meggyilkolására készült, és az ország erőszakos kettészakítását készítette elő. Az akcióban életét vesztette a bolíviai-magyar-horvát állampolgárságú Rózsa Flores Eduardo, az erdélyi magyar Magyarosi Árpád és az ír Michael Dwyer. A hatóságok őrizetbe vették a két túlélőt, Tóásót és Tadicot, akik az ügy további 37 vádlottjának nagy részével együtt azóta is vizsgálati fogságban vannak. 
    A bolíviai hatóságok eljárását a vizsgálat és a per elhúzódása, valamint a gyanúsítottakkal szembeni bánásmód miatt érték bírálatok, nem utolsó sorban a magyar kormányzat részéről. A perben eddig egyetlen ítélet született, a múlt héten nyolc év börtönre ítélték az első vádlottat, Ignacio Villa Vargast, aki elsőként választotta a rövidített eljárást azzal, hogy a vádak egy részében bűnösnek mondta magát. 
    A bolíviai sajtó hivatalos közlések alapján pénteken arról írt, hogy további három vádlott, a már említett Tóásó és Tadic, valamint Juan Kudelka is rövidített eljárást kért. Megerősítette ezt a La Razón című lap közlése szerint Gary Prado, Tóásóék ügyvédje is. Kudelka esetében a rövidített procedúrát helyi idő szerint pénteken folytatják le La Pazban. Tóásó és Tadic meghallgatására a tervek szerint hétfőn kerül sor. 
    Sergio Céspedes ügyész a sajtónak nyilatkozva emlékeztetett arra, hogy a vádlottak ellen különböző jogcímen folyik az eljárás. Kudelka például üzletember, őt a támadások finanszírozásával vádolják. Egyes foglyok ellen fegyveresek beszervezése, mások ellen fegyverek birtoklása a fő vád. Az El Viejo (Öreg) néven is ismert Ignacio Villa Vargas múlt heti elítélésekor az ügyészség azt hangoztatta, hogy a bírói döntés bizonyítja: a vádnak igaza van, és Santa Cruz térségében létezett egy szakadár mozgalom, "amely bűncselekmények sorozatát követte el".
    A bolíviai ellenzék szerint viszont a terrorista összeesküvés egész koncepcióját csupán a kormány találta ki azzal a céllal, hogy jogilag meghurcolják és ezáltal politikailag ellehetetlenítsék a Santa Cruz-i autonómiáért küzdő helyi vezetőket. A 2009 óta raboskodó Tóásó Előd esetében már ENSZ-illetékesek és a magyar kormány is sürgették, hogy szabadlábon védekezhessen, hiszen már a bolíviai törvények szerint is régen lejárt az az időszak, ameddig a gyanúsítottakat előzetes letartóztatásban lehet tartani.

Lesz ennek valaha vége?