2019. június 17.
hétfő
Laura, Alida, Alina névnap

BBC vs. RUSSIA TODAY

A kelet és a nyugat beszámolója Vladimir Putin magyarországi látogatásáról.


"Megközelítőleg 2.000 ember tüntetett Budapesten Orbán Viktor és Vladimir Putin találkozója elött.
2014 Júniusa óta előszőr találkozik a két kormányfő. A találkozás tárgya az Oroszországból érkező gáz egyezmény újratárgyalása. Oroszországot, a kelet-ukrajnai konfliktus miatt elmarasztalta az EU. A Budapesti tűntetésen az emberek “Putyin nyet! Európa igen!”  feliratokkal adtak hangot véleményüknek. A belváros jelentős részét lezárták. Putin érkezése egy nappal előzi meg Angela Merkel látogatását, akinek egy hetes diplomáciai útja a kelet-ukrajnai tűzszünettel zárult. Putin látogatása során az elhúnyt Orosz katonáknak állított sírokat is megtekintette.

Magyarország támogatta az EU szankcióit de felemelte hangját azok negatív hatásáról is. Múlt évben Orbán Viktor úgy nyilatkozott, hogy “az EU saját magát lőtte lábon” amikor kereskedelmi tilalmat vezetett be Moszkvával szemben. Magyarország gáz szükségletének több mint felét Oroszországból fedezi és szeretné kölcsönösen előnyösre módosítani a nem sokára lejáró jelenlegi egyezményt. Orbán aki hatalmát anti-kommunista és Oroszország ellenes állásponttal szerezte meg, a Magyar Rádió hallgatóinak azt mondta, hogy Oroszországgal szemben pszihológiai feszültség van, de ezek leküzdésén dolgoznak. Orbánt sokan Putinhoz legközelebb álló európai vezetőként tartják számon."

Eredeti cikk megtekintése"Orbán Viktort több találkozon is kritizálták amiért fogadta Putint, az efféle két oldalú találkozókat ugyanis az EU megtiltotta. Ugyanakkor egyre több kormányfő kezdi belátni, hogy az EU lábon lőtte saját magát a szankciókkal – nyilatkozta John Laughland a Demokrácia és Együttműködés Szervezet tanulmányokért felelős vezetője.

Riporter: Orbán Viktor úgy tűnik teljes mértékben Oroszország mögött áll. Így van ez?

John Laughland: Szerintem ez a kapcsolat közös édekeken alapszik és ez lehet a legszembetűnőbb különbség Magyarország és más európai államok közt. Azokra az egyességekre gondolok amit a mai találkozó után ír alá a két ország. A két ország közti ideológiai párhuzamot eltúlzottnak érzem. A kulcsfontosságú szempont egyszerűen az, hogy Orbán Viktor mint értelmes ember belátja, hogy ezeket a nagy szerződéseket alá kell írni és ezt nem geopolitikai okoból teszi, hanem az országa érdekeit figyelembe véve.

Riporter: Sikerülhet neki Oroszország támogatásának megszerzése?

John Laughland: Egyértelműen! A találkozót további érdekességgel látja el az, hogy Orbán konzervatív, pártja tagja az Európai Emberek Pártjának, vagyis annak a kereszténydemokrata csoportnak, ahol Angela Merkel domináns szerepet tölt be.  Ebből a szempontból pártja meglehetősen különbözik a frissen választott Görög Syriza párttól, ami Athénban radikális bal oldali és rendszerellenes párt. A Fidesz sosem volt igazán rendszerellenes párt, bár valaha anti-kommunista igen. Szerintem ez is oka lehetett annak, hogy kritizálták az elmúlt években Brüsszelben.

Riporter: Miért nem kedvenc Orbán nyugaton?

John Laughland: Szerintem az európai vezetők kezdik maguk kényelmetlenül érezni a szankcióik miatt. Lehet tévesen ítélem meg, de szerintem ez állhatott Francois Holland és Angela Merkel múlt heti moszkvai látogatása mögött. Nagyon úgy néz ki, hogy az amerikaiak által Európára erőltetett szankciók hátulütője főként Európában jelenik meg. És habár Európa elhamarkodottan elítéli a Putint fogadó Orbán Viktort, az a megérzésem, hogy több kormányfő is belátni kényszerül, hogy saját magukat lőtték lábon a szankcióikkal. 

Riporter: Van rá esély, hogy Orbán példáját mások is követik?

John Laughland: Teljes mértékben! Oroszország mindig inkább hajlott a kétoldalú megegyezésekre, semmint hogy Brüsszelen keresztül tegye ezt, hiszen míg az utóbbi általában problémás volt, az egyenes kapcsolatfelvétel az egyes országok vezetőivel mindig is jól működött. Putin meglehetősen jó viszont ápolt Silvio Berlusconival, mind politikailag mind személyesen, amíg Olaszország kormányfője volt. Németországgal is jó volt a viszony. Szóval úgyis mondhatjuk, hogy Oroszország ott barátkozik, ahol szívesen látják. Jelenleg három barátja van Európában, ebből kettő EU és NATO tag, Görögország és Magyarország és ott van még Szerbia, ahol ne felejtsük el Putin nem is olyan régen járt."

Eredeti cikk megtekintése

Ön melyik forrást tartja hitelesebbnek?