2019. október 23.
szerda
Gyöngyi névnap

Kaldeneker György különleges lekváros ízvilága!

Bevezetés a kézműves finomságok világába!
"Az egész lekváros sztori még kisgyermek koromban kezdődött. Nagyim pakolgatta a befőttesüvegekbe a kertben beérett épp felesleges gyümölcsöket, zöldségeket. Én segítettem neki, hogy az uborka, szilva szép sorjában kerüljön az üvegekbe. Kerestem a Mama spájzában olyan dunsztosüvegeket, amit ő nem használt, és eltérő formájuk volt a megszokottól. Olyan mai nyelven mondott antik darabokat. A kertből összeszedtem pár zöldséget, gyümölcsöt, és én is a saját eszem szerint szépen betuszkoltam az üvegekbe. Mami elkészítette rá a levet, majd a többi befőttel ment a dunsztba. Én bespájzoltam, eldugtam a vízpad alján lévő polcra, és eltakartam a stelázsipapírral. Aztán télen, amikor vasárnap ettük a rántott csirkét, előszedtem és a befőttemet tettem az asztalra. Anyukám öröme és boldogsága, ami akkor látszódott az arcán adta nekem a szerelmet a befőzéshez és lekvárkészítéshez. Ez a szerelem a mai napig nem halványult el.

Nagyon sok idő telt el, amíg gyermekkori álmom megvalósult és létrehoztuk a Kaldeneker® Lekvárosház® vállalkozást. Kis üzemben, kézműves technikával készülnek azok a termékek, amelyeket én álmodtam meg. Szakács múltamból jól bevált ízeket, íz kombinációkat, amiket elrejtettem, belecsempésztem a lekvárokba. A jól kitalált és merészen alkalmazott ízpárosítások a főzős pályafutásom során meghozták az elismerést, így bátorkodtam ezeket alkalmazni a lekvárok készítésénél is. A próbagyártáskor létrehozott zöldség- és gyümölcslekvárok fogadtatása a vártnál is jobban sikerült, elnyerte a kóstolók tetszését.

A termékek létrehozásánál nagyon fontos szempont a kézműves technológia megtartása. Minden egyes üveg lekvár elkészítését magam végzem, és a főzéskor én határozom meg azt az ízt amit előzetesen elképzeltem. Így őrzöm meg a „főztöm” egyediségét, és ez által garantálom a kiváló minőséget.

Célunk, hogy hazai (sőt, ha lehet, akkor helyi) termelők által megtermelt zöldségeket és gyümölcsöket használjunk a feldolgozás során, így támogatva a helyi gazdaságot. Fontos szempont a környezetünk védelme, így a feldolgozáshoz újrafelhasznált üvegekből az élelmiszeripar céljára gyártott befőttesüvegeket vásárolunk. A gyártáskor keletkezett zöldség- és gyümölcshulladékot komposztáljuk, és az üzem telephelyének kertjében hasznosítjuk újra. Hasonlóan a papír és műanyag csomagoló anyagokat is szelektíven gyűjtjük, hogy újrafeldolgozásra kerülhessenek.

Bízom abban, hogy egyik-másik készítményemmel Önnek is kínálhatok egészséges finomságot. Számomra nagyon fontos, hogy örömet szerezzenek termékeink azoknak, akik kanalaznak belőlük."
(forrás: http://www.lekvaroshaz.hu) 

Érdemes ellátogatni a Budapesten a XXII. Gyár utca 15. szám alá. Rengeteg finomság és különlegesség várja az oda betérőt. Örömmel tölt el, hogy volt részem betekinteni a fantasztikus ízkombinációk világába. Személyes kedvenceim a lilahagyma lekvárja, melyet csipkebogyóval dob fel és a homoktövis-alma. Gyuri a lekvárosház üzemeltetése mellett szakácsként is dolgozik, közel 30 éve, melyet hobbijának is tekint egyben. Nagy világjáró révén bejárta az egzotikus országok piacait. Főzés filozófiát az egyszerűség jellemzi, amiből születnek mindig a legjobb dolgok. Ettől függetlenül mindig csempész valami különlegességet az ételeibe, melytől eltérő lesz és igazi ízorgiába kóstolhat bele az arra kíváncsi. Tetszik Gyuri ételfilozófiája. Kedvencem, melyet magam is elkészítettem már a rukkolás lasagne. Könnyen elkészíthető, rövid idő alatt, a recept megtalálható a honlapján. 

Szereti a kézműves finomságokat?