2019. október 23.
szerda
Gyöngyi névnap

Videójátékok, melyek fejlesztik a problémamegoldó képességedet

Szórakozás vagy tanulás? Hivatásos játékkészítők szerint mindkettőre kiválóan alkalmas némelyik manapság közkedvelt videójáték
 
Az emberek többsége a videójátékokat az időpocséklással azonosítja, azonban másképp gondolja ezt Jane McGonigal, a világhírű játékkészítő. Véleménye szerint bizonyos játékok nagyon hatékony eszközök a figyelmünk, hangulatunk valamint a kognitív képességeink fejlesztésében, még könyvet is írt a témában ’Super Better’ címmel.
Véleményét több forrásból vett tanulmányok is alátámasztják.

Nézzünk meg pár játékot a manapság népszerű játékok közül:

Call of Duty –  First person shooter, amilyen a Call of Duty is, folyamatos fókuszálás által fenntartja a vizuális figyelmünket, ami jobb teljesítményhez vezethet a tudományos, mérnöki és matematika alapú szakterületeken.

Car Racing Games - nálunk a legismertebb a Need for Speed széria, de bármilyen autóversenyzős játék segíthet a pontos döntéshozatalban nyomás alatt.

 
Grand Theft Auto – aki ismeri ezt a játékot, nem gondolná hogy bármilyen hasznos dolgot megtanulhatunk belőle. Pedig ha a játék megnyerésére fókuszálunk a város teljes romba döntése helyett, akkor minél több és pontosabb információt kell szereznünk magas stresszkörülmények között.

 
StarCraft 2 – személyes kedvencem, a StarCraft az RTS, avagy a real-time strategy játékok közé tartozik. Feladatunk a minél jobb stratégia kidolgozása és végrehajtása, mely a Queen Mary University College London kutatói szerint javítja az agy ügyességét és több feladat egy időben való elvégzését.

 
Heti háromszor húsz perc a fenti játékokból garantált szórakozás és szellemi torna, legalábbis McGonigal szerint. 

 

Mennyi időt töltesz videójátékokkal egy héten?