2019. október 23.
szerda
Gyöngyi névnap

Nyereményjáték: PÁROS belépő a Sörmustrára, Gödöllőre, szombatra!

Ebben az évben Gödöllőn rendezik, meg a #Sörmustra és #Sörverseny rendezvényét, amit a Kisüzemi Sörfőzdék Érdekképviseleti és Érdekvédelmi Egyesülete szervez. Mindehhez mi még megfejeljük egy kis nyereményjátékkal...

..., ami a cikk legalján olvashatsz!


Egy kis TÖRI!

A hétvégi esemény nem tavaly szerveződött. Erről bővebben az egyesület által kiadott sajtónyilatkozatban olavashatunk. Ezek szerint az egyesület szervezése 1993-ban kezdődött, majd 1994. február 1-én Kerekegyházán 18 sörfőzde tulajdonosa hivatalosan is megalapította a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületét, amely azóta is képviseli a magyarországi sörfőzdéket. 
Az egyesület az első években segítette tagjait a sörfőző szakmunkás képesítés megszerzésében, szakmai oktatásokat, sörtechnikai kiállításokat, szakmai szimpóziumokat, külföldi üzemlátogatásokat szervezett. Jó kapcsolatot tartott a szakmai és felügyeleti szervezetekkel. Sör szakbizottsági tagsággal részt vállalt az Élelmiszerkönyv előkészítésében, javaslattevő szerepe volt a Jövedéki törvény módosításaiban. 
Az egyesület taglétszáma az 1990-es évek közepe táján már elérte a 140-et, majd a sörfőzdék száma drasztikusan csökkent, emiatt a tagok létszáma is megfogyatkozott. Ez a csökkenés egészen 2007-2008-ig tartott, amikor már alig 30 sörfőzde alkotta az egyesületet. Az ezután következő években azonban fordulat állt be, a taglétszám ismét növekedni kezdett, az újonnan alakuló sörfőzdék sorra csatlakoznak az egyesülethez, közöttük gerillafőzdék is, vagyis olyan sörfőző vállalkozások, amelyeknek nincs saját sörfőzdéjük. Egyesületünknek jelenleg 73 tagja van ebből 54 sörfőzdével is rendelkezik.
 
Sörverseny és Sörmustra Gödöllőn

A helyszín: Gödöllő, Szent István Egyetem, Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeum

Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének XIII. Nemzetközi Sörversenye

A Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) huszonkét éve minden második évben megrendezi nemzetközi sörversenyét. Ez alatt az időszak alatt a hagyományosan Miskolcon tartott verseny a kelet-közép-európai régió egyik legjelentősebb sörversenyévé fejlődött. A több mint két évtized során egyre több sörfőzde egyre több kategóriában és egyre több sörrel nevezett a versenyre. 
Az idei évben ismét megrendezésre kerülő versenyre már 9 országból 70 főzde küldte el több mint 300 sörét a megmérettetésre, megduplázva ezzel a három évvel ezelőtt indított sörök számát.

A KSE sörversenyére a BJCP 2015 típusbesorolásai alapján lehetett jelentkezni. A megnövekedett nevezési kedvnek köszönhetően idén változik a helyszín, a Miskolc helyett Gödöllőn a SZIE Mezőgazdasági Eszköz- és Gépfejlődéstörténeti Szakmúzeumában lesz a sörbírálat, valamint a tavalyi évhez hasonlóan a zsűrinek már két nap áll majd rendelkezésére (április 10–11.) a sörök értékeléséhez. A közel 60 fős szakmai zsűri tagjai a verseny előtti időszakban több alkalommal is érzékszervi tréningen vettek részt, felkészülésüket a Szent István Egyetem Söripari Tanszékének oktatói és BJCP szakemberek segítették.

Az értékelés alapján a megfelelő pontszámot elért söröket a zsűri arany, ezüst és bronz diplomával díjazza, tehát könnyen előfordulhat, hogy ugyanabban a kategóriában több sör is aranyérmes lesz. Gyémántdiplomát a verseny három legmagasabb pontszámot elérő arany diplomás söre kap. A bírálatot a zsűri tagjai a vakteszt szabályai szerint végzik, tehát nem tudják, melyik sörfőzde sörét értékelik, csak a nevezett kategóriát ismerik. 

A nyereményjáték!

Nem kell mást tenned mint a következő eseményt azaz a Sörmustra és a Sörverseny FaceBook oldalát megosztani a saját profilodba és ezt az infót elküldeni - szó szerint: "Megosztottam" vagy "Osztva"-, saját adataiddal - név, facebook elérés, tel. - az info@daylap.hu -ra!

A nyeremény: szombatra - 04.13.-, egy páros belépő, sörköstolással!

Program:

Te kilátogatsz a Sörmustra és Sörversenyre, Gödöllőre?